Anita Kornacka
AROMA & TASTE

Zielone curry z olejkiem lemongrasowym

CURRY

Trawa cytrynowa to ceniona przyprawa stosowana w kuchni azjatyckiej w przystawkach, zupach, daniach mięsnych i rybnych oraz herbatach. 

Olejek lemongrasowy nie tylko nada potrawom inspirowanym kuchnią azjatycką subtelny smak trawy cytrynowej, ale też pobudzi trawienie, powodując wzmożone wydzielanie soków trawiennych. A więc jak to zwykle w przypadku olejków eterycznych bywa i tym razem połączymy w kuchni przyjemne z pożytecznym.

olejki doterra lemongrass

Składniki:
1 kapusta pak choi
2 opakowania kiełków stir fry
1 łyżka zielonej pasty curry
1 puszka mleka kokosowego
2 krople olejku lemongrasowego
sól, oliwa

olejki doterra lemongrass

Wykonanie:
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną kapustę pak choi i kiełki. Króciutko podsmażamy, dodajemy pastę curry, sól i dokładnie łączymy składniki. Po 2-3 minutach wlewamy mleko kokosowe i dusimy całość przez kolejne 2-3 minuty. Na koniec po lekkim ostudzeniu dodajemy 2 krople olejku lemongrasowego i całość dokładnie mieszamy.

Smacznego!

Ta strona używa plików cookies.