Anita Kornacka
AROMA & TASTE

Sałatka z kalafiora z majonezem cytrynowym

Sałatka z kalafiora AT

Jeżeli chodzi o sałatkę, moja jest prościutka, bo użyłam tylko 3 składników: różyczek surowego kalafiora, pomidorów i szczypiorku. Chciałam żeby była lekka i orzeźwiająca, a ponieważ tak właśnie działa olejek eteryczny z cytryny z przyjemnością dodałam go do majonezu w proporcji 3 kropelki olejku na 5 łyżek majonezu. Majonez jest w sumie z założenia trochę cytrynowy, ale żadna ilość cytryny nie da tak aromatycznego efektu jak te 3 kropelki olejku.

Przepis na majonez (Thermomix)
1 jajko, 1-2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka musztardy, szczypta soli i pieprzu, szklanka oleju (np. rzepakowego).
Wszystkie składniki oprócz oleju miksować z użyciem motylka przez 10 sekund poz. 3, potem wlewając powoli olej miksować dalej aż do zgęstnienia. Można też oczywiście skorzystać z majonezu gotowego.

Smacznego !

Ta strona używa plików cookies.