Anita Kornacka
AROMA & TASTE

Crostata truskawkowa z olejkiem rozmarynowym

Crostata-ciacho

Fantazyjne połączenie miękkości i słodyczy gotowanych truskawek z intensywną świeżością i ostrością rozmarynu.

Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki uniwersalnej, 4 łyżki cukru, ½ łyżeczki soli, 230 g bardzo zimnego masła pokrojonego w kostkę, 4 łyżki lodowej wody
Składniki na nadzienie:
4 szklanki umytych i przekrojonych na pół truskawek, ¼ szklanki cukru, 2 łyżki dżemu truskawkowego, 3 łyżki mąki kukurydzianej, szczypta soli, 2-4 krople olejku rozmarynowego
Do posmarowania: 1 jajko, 1-3 łyżeczki wody

Wykonanie:
Mąkę, cukier i sól połączyć przy użyciu robota kuchennego wyposażonego w żelazne ostrze. Dodać masło i krótko zmiksować. Nie wyłączając robota dodać całą wodę i ponownie krótko miksować.
Z ciasta uformować dwa placki o grubości ok. 1,5 cm. Zawinąć je w folię i przechowywać w lodówce przez co najmniej godzinę (nie dłużej jednak niż 2 dni). Rozgrzać piekarnik do 230° C.
Truskawki wymieszać z cukrem, mąką kukurydzianą, dżemem, solą i olejkiem rozmarynowym. Odstawić na około 20 minut do połączenia smaków.
W tym czasie rozwałkować oba kawałki ciasta na oprószonej mąka powierzchni i przenieść je na blachę do pieczenia. Jajko roztrzepać z wodą.
Napełnić ciasto masą truskawkową, ewentualnie posypać dodatkowo świeżym rozmarynem. Delikatnie zebrać i zwinąć ciasto po bokach, aby zamknąć je w rustykalnym kręgu. Posmarować jakiem roztrzepanym z wodą.
Piec crostatę przez 30-60 minut lub do momentu, aż ciasto nabierze złotego koloru, a nadzienie będzie bulgotać. Przed podaniem pozostawić do ostygnięcia.

Smacznego!

Źródło: https://www.doterra.com/US/en/blog/recipe-strawberry-rosemary-crostata

Ta strona używa plików cookies.