Składniki:
szklanka ciecierzycy, 2 łyżki pasty tahini, 4 łyżki soku z cytryny, 1-2 łyżki oliwy z oliwek, 2 duże ząbki czosnku, duża szczypta zmielonego kuminu, sól, czarnuszka do posypania, olejek kolendrowy z liści doTERRA (Cilantro).

Wykonanie:
Ciecierzycę namoczoną przez noc gotuj w ok. 1,5 litra osolonej wody na wolnym ogniu aż do miękkości. Odlej zachowując wodę z gotowania. Ciecierzycę zblenduj z pastą tahini, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oliwą, sokiem z cytryny i kuminem dodając wodę z gotowania do uzyskania pożądanej konsystencji. Następnie dodaj olejek eteryczny z liści kolendry w proporcji 1 kropla olejku na około szklankę humusu i w razie potrzeby dopraw wszystko solą, a przed podaniem posyp nasionami czarnuszki i polej oliwą.

Jeżeli masz ochotę zadać sobie odrobinę więcej trudu, a w donicy na tarasie akurat wyrosła Ci bujnie tak jak u mnie kolendra :-), to możesz przygotować dodatkowo KOLENDROWĄ ZIELONĄ OLIWĘ. W tym celu umyj pęczek kolendry i przez 30 sekund blanszuj go w lekko osolonej wodzie. Następnie krótko zahartuj go w zimnej wodzie (najlepiej z lodem) i odciśnij. Olej z pestek winogron (lub inny o w miarę neutralnym smaku) w stosunku 1:1 do wagi kolendry podgrzej do około 60°, zblenduj razem z kolendrą i przelej przez gęste sitko (nie wyciskaj). W ten sposób przygotowaną kolendrową oliwą polej humus. Będzie wyglądał bardzo ozdobnie!

Smacznego i na zdrowie!
Anita