Mięta zielona to zapach i smak dzieciństwa, czyli najbardziej miętowych z miętowych gum do żucia!A frappe wcale nie jest albańskim, tylko greckim wynalazkiem, ale ja smak tej najpyszniejszej, gęstej i kremowej poznałam właśnie w Albanii i dla mnie na zawsze ten niebotycznie pyszny napój pozostanie albańskim odkryciem.
W domu w wersji letniej i orzeźwiającej z dodatkiem olejku mięty zielonej (Spearmint) przygotowuję ją tak:
1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1-2 łyżeczki cukru brązowego
ok 50 ml zimnej wody
zimne mleko (zwykłe lub skondensowane niesłodzone)
kilka kostek lodu lub grys lodowy
1 kropla olejku eterycznego mięty zielonej doTERRA (Speramint)
Kawę, cukier i wodę z dodatkiem 1 kropli olejku mięty zielonej miksuję w shakerze lub blenderze, aż powstanie sztywna piana.
Do wysokiej szklanki wrzucam kilka kosteki lodu i dodaję zimne mleko, ale kto chce, może też pominąć ten dodatek.
Potem wlewam do niej ubitą na sztywno kawową pianę, wkładam słomkę i sączę wszystko z rozkoszą na tarasie.
Gorąco i upalnie polecam!
Anita