Anita Kornacka
AROMA & TASTE

Chia z mlekiem ryżowo-kokosowym i olejkiem limetkowym

Chia-lemon-mały

Nasiona szałwii hiszpańskiej (chia) są bogate w kwasy tłuszczone omega-3, przeciwutleniacze i składniki mineralne. Ze względu na wysoką wartość odżywczą warto stosować je w codziennej diecie. Ponieważ nasionka same w sobie są raczej bez smaku, możemy dosmakować je różnymi owocami i/lub naszym ulubionym olejkiem eterycznym.

Należy ¼ szklanki nasion chia namoczyć w 1 szklance mleka np. ryżowo-kokosowego. Na każdą małą szklaneczkę gotowych nasion dodać 1 kroplę olejku eterycznego z limetki, który nada im smak tego cytrusa, ale nie jego kwaśnego środka tylko aromatycznej skórki. Do tak przygotowanego deseru dodałam pokrojone mango, ale jeżeli nie mamy akurat pod ręką żadnych owoców, to sam olejek w zupełności wystarczy. To naprawdę, szybkie, proste i bardzo smaczne rozwiązanie.

A doTERRA proponuje nam wersję z olejkiem cytrynowym, owocami leśnymi i granolą.
https://www.doterra.com/US/en/blog/recipe/lemon-berry-parfait

Ta strona używa plików cookies.