Anita Kornacka
AROMA & TASTE

Krem z pieczonej dyni i marchewki z olejkiem imbirowym i „OnGuardowymi” grzankami

Dynia-i-marchewka-DOTERRA

Słodki i rozgrzewający. To przepis w sam raz na jesienno-zimową rozgrzewkę!

Składniki:
3 szklanki puree z pieczonej dyni, 3 pieczone marchewki, 2 ziemniaki, 1 ząbek czosnku,
1 l bulionu, oliwa, sól, pieprz, kurkuma + prażone pestki dyni i razowy chleb na grzanki

Krem:
Ziemniaki pokrojone w plasterki podsmażyć z czosnkiem i przyprawami, dodać puree z dyni i marchewkę pokrojoną na kawałki. Wszystko dusić przez kilka minut, następnie zalać bulionem i gotować aż ziemniaki będą miękkie. Gdy zupa nieco przestygnie, zmiksować ją na gładki krem. Na każde 0,5 l gotowego kremu z dyni dodać 2 krople olejku imbirowego.

Grzanki:
Kromkę razowego chleba pokroić w kostkę i zrumienić na maśle. Patelnię zdjąć z ognia, dodać 2 kropelki olejku On Guard i wszystko dokładnie wymieszać. Grzanki będą miały cynamonowo-pomarańczowy aromat z nutą goździka, rozmarynu i eukaliptusa. Będą rozgrzewające, aromatyczne i bardzo smaczne!

A prażone pestki dyni? Dodajcie je do zupy, a nie rozsypujcie po stole tak jak ja na potrzeby zdjęcia 🙂

Ta strona używa plików cookies.