Krem z kalafiora można przygotować według dowolnego, wypraktykowanego przepisu. Clou tego dania są grzanki…
Przepis na mój krem
Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, dodać 2 posiekane ząbki czosnku, 3 dość drobno pokrojone ziemniaki i kurkumę: do smaku, dla zdrowia, koloru i wedle uznania. Wszystko wymieszać i podsmażać przez około 5 minut. Następnie dodać 1 duży kalafior podzielony na różyczki, wymieszać i smażyć kolejne 5 minut, a następnie zalać gorącym bulionem (1-1½ l) i gotować do miękkości. Na koniec wszystko razem zblendować na gładki krem.
Przepis na grzanki
2 kromki razowego chleba pokroić w kostkę i zrumienić na maśle. Patelnię zdjąć z ognia, dodać 3 kropelki olejku kolendrowego i wszystko dokładnie wymieszać. Grzanki zachowują swój aromat bardzo długo.
Miałam wrażenie, że smak i zapach kolendry był wyczuwalny następnego dnia jeszcze intensywniej.
Smacznego i na zdrowie